Spoločnosť Kovaco avizuje vznik nových pracovných miest

28.05.2014 Banská Bystrica

Veľká Lehota 28. mája (TASR) - Nové pracovné miesta v blízkej budúcnosti avizuje stredoslovenská výrobná spoločnosť Kovaco vo Veľkej Lehote (okres Žarnovica). "V priebehu leta by mala firma podpísať dva väčšie kontrakty, ktoré by mali naštartovať zväčšenie objemu výroby, a to si vyžiada aj zvýšenie počtu pracovných miest," skonštatoval v tejto súvislosti konateľ spoločnosti Ľuboš Brieška s tým, že všetko bude závisieť od nábehu realizácie. Ak pôjde podľa jeho slov všetko tak, ako by malo, v spoločnosti by mohlo vzniknúť približne 30 nových pracovných miest.

Spoločnosť Kovaco je jedným z posledných výrobcov strojov na Slovensku, ktorý podniká na exportných trhoch pod svojou značkou. Celú svoju výrobu zabezpečuje na základe vlastného vývoja. V súčasnosti zamestnáva približne 50 ľudí väčšinou z Veľkej Lehoty a blízkeho okolia. Firma si zakladá na nízkej fluktuácii, svojich budúcich zamestnancov si aj vychováva.

Spolupráca so strednou odbornou školou

Spoločnosť totiž spolupracuje so Strednou odbornou školou technickou v Zlatých Moravciach. "Naša spolupráca je o tom, že každoročne vychovávame dvoch absolventov u nás v praxi. To znamená, že v priebehu štyroch rokov priebežne sa tu bude do praxe zaúčať osem študentov," podotkol Brieška. V súčasnosti je totiž napríklad problémom zohnať schopných konštruktérov. "To je asi tá medzera, ktorá sa za uplynulé roky v školstve vytvorila. Veľmi veľa ročníkov sa nevychovalo a chýbajú tu," dodal.

Spoločnosť Kovaco vznikla v roku 1990 a v súčasnosti sa profiluje predovšetkým ako výrobca a dodávateľ prídavných zariadení pre stavebné stroje a zváracích polohovadiel a manipulátorov. Približne 95 % výroby ide na export. Spoločnosť je známa v Poľsku, Rusku, Maďarsku, Rumunsku, Litve či Lotyšsku.
 

Vyberte región